Miscarea de rotatie a Pamantului

In jos

Miscarea de rotatie a Pamantului

Mesaj  corosanu cristian la data de 6/12/2012, 18:45

Aceasta miscare se face de la vest spre est, in decursul a 24 de ore. Noi nu simtim aceasta miscare pentru ca ea se produce cu viteza constanta. De aceea, multa vreme oamenii au crezut ca Pamantul este fix, iar Soarele se roteste in jurul lui. In schimb, putem observa miscarea Soarelui pe cer in cursul unei zile. Aceasta miscare are loc de la est la vest, invers decat rotatia Pamantului.Urmarile miscarii de rotatie:

turtirea la poli si bombarea la Ecuator a globului terestru
succesiunea zilelor si noptilor
modificarea orei pe glob
Ora ne indica pozitia in raport cu Soarele. Ora solara este ora adevarata a fiecarui loc. Ora 12 este indicata de momentul cand Soarele se afla deasupra meridianului locului respectiv. Dar, din motive practice, ora solara nu poate fi utilizata. De exemplu, daca ne-am deplasa de la Bucuresti la Pitesti, ar trebui sa dam ceasul cu cateva minute inapoi.

Ora oficiala este ora adoptata de fiecare stat si corespunde in principiu orei fusului orar. Suprafata Globului a fost impartita in 24 de fuse orare. Un fus orar cuprinde 15° longitudine si de-a lungul lui ora este aceeasi pentru toate localitatile.

Ora pe Glob se stabileste in functie de fusul orar care include meridianul de 0° (Greenwich).

corosanu cristian
membru nou

Mesaje : 9
Data de inscriere : 29/11/2012
Varsta : 22
Localizare : r.Singerei s.Bilicenii-Vechi

Sus In jos

Re: Miscarea de rotatie a Pamantului

Mesaj  Victor96 la data de 9/12/2012, 02:17

avatar
Victor96
membru academic
membru academic

Mesaje : 104
Data de inscriere : 07/11/2012
Varsta : 22
Localizare : Balti

https://www.facebook.com/victor.galanton

Sus In jos

Re: Miscarea de rotatie a Pamantului

Mesaj  Cerbulenco Liviu la data de 17/12/2012, 14:45

O data cu deplasarea in jurul Soarelui , Pamantul se roteste si in jurul propriei sale axe , de la vest spre est . Axa sa de rotatie numita si axa polilor este o axa imaginara care patrunde in suprafata terestra chiar prin cei doi poli geografici , Polul Nord si Polul Sud . Aceasta axa de rotatie are o inclinatie de 66 grade si 34 de minute fata de planul orbitei Pamantului . Rotatia Pamantului in jurul propriei sale axe determina alternanta zi / noapte , datorita faptului ca prin aceasta rotatie cele doua emisfere ale globului nu sunt expuse la Soare in acelasi timp . Aceasta miscare de rotatie explica de ce vedem Soarele rasarind , urcand pe cer , apoi coborand spre orizont si apunand . Nu Soarele se deplaseaza ci Pamantul este cel care se misca fata de Soare . In raport cu stelele rotatia Pamantului in jurul proprie sale axe are loc in 23 h 56 min 4 sec ; aceasta este durata unei zile siderale . Masurata in raport cu miscarea aparenta a Soarelui pe cer ( ziua solara) , durata este mai mare cu aproape 4 min . Pentru necesitatile vietii curente este folosita ziua civila care are o durata de 24 h .
avatar
Cerbulenco Liviu
membru academic
membru academic

Mesaje : 204
Data de inscriere : 07/04/2012
Varsta : 21
Localizare : R.Moldova,mun.Balti

Sus In jos

Re: Miscarea de rotatie a Pamantului

Mesaj  Cerbulenco Liviu la data de 17/12/2012, 14:51

O anomalie majoră a mişcării de rotaţie a Pământului pune pe jar cercetătorii.
15 februarie 2006 - De patru săptămani Pământul se roteşte fără a mai avea excentricitatea binecunoscută de specialişti sub numele de Mişcarea Chandler. Oare planeta a ajuns la o răscruce în destinul său? De ce survine această oprire neanunţată a mişcării Chandler, care a fost constantă şi predictibilă timp de peste 100 de ani?

După cum se ştie, mişcarea Chandler este generată de atracţia diferenţială exercitată de Lună şi Soare asupra structurii neomogene a planetei. Această atracţie apare datorită faptului că orbitele acestor corpuri cereşti sunt în planuri diferite, având anumite unghiuri faţă de planul ecuatorial planetar. Astfel, Soarele şi Luna apar alternativ deasupra şi apoi sub planul ecuatorial. Din această cauză, o parte a planetei este forţată să se rotească puţin mai repede sau mai încet faţă de cealată parte, în funcţie de poziţiile Soarelui şi a Lunii, generând o mişcare de balans rotativ.

Mişcarea Chandler are o periodicitate de 7 ani în care s-au observat două extreme (un minim şi un maxim) la distanţă de 3,5 ani. Începând din octombrie 2005, planeta intra în faza de minim a mişcării Chandler ce trebuia să dureze 14 luni, acoperind întregul an 2006 şi puţin din 2007.
Însă din luna noiembrie 2005, punctul de referinţă al măsurării mişcării Chandler a început să descrie o traiectorie circulară din ce în ce mai strânsă, astfel încât pe 8 ianuarie 2006 a încetat în mod real orice schimbare a coordonatelor x şi y folosite pentru a determina modificarea zilnică a locaţiei axei de rotaţie a planetei.


În imaginea alăturată, se poate observa cum cele două grafice, reprezentând variaţia coordonatelor x şi y ale acestei locaţii, arată că această mişcare de balans s-a oprit.

Consultând arhivele ce conţin valorile măsurate ale acestei mişcări de-a lungul anilor, s-a constatat că aceasta este prima dată în istoria cunoscută a planetei când balansul axei de rotaţie a Pământului a încetat. Această anomalie durează deja de o lună şi continuă să sfideze legile pe care le-a respectat în ultimii 100 de ani. Planeta a ajuns într-un punct crucial în existenţa sa.

Este clar însă că această "pauză" nu va putea dura la nesfârşit. Realităţile cosmice şi geofizice ne fac să credem că acum se naşte o nouă mişcare Chandler, guvernată de alte legi şi probabil având alte caracteristici. Un ciclu cu totul nou.

Oprirea curentă este rezultatul clar al unor noi vectori care contracarează forţele cunoscute ale Lunii şi Soarelui, cel putin la nivelul local al acestei planete. Şi din moment ce mişcările orbitale nu s-au schimbat, nu ne rămâne decât să "suspectăm" că Pământul este cel care s-a schimbat. Ce reprezintă această schimbare?
Ar putea fi două cauze. Sau chiar mai multe. Una dintre acestea se află în Oceanul Indian. Ca urmare a imensei rupturi din zona Sumatra apărută la sfârşitul lunii decembrie 2004 (odată cu celebrul Tsunami) au existat sute de cutremure cu magnitudine peste 6 grade Richter în acea zonă, într-un interval de numai câteva săptămâni. Plăcile tectonice concurente au rupt echilibrul fragil în care se aflau. Este clar că poziţia locală a acestora s-a modificat, ducând la apariţia unor noi vectori generaţi de mişcarea de rotaţie a Pământului, afectând în acest fel balansul Chandler.

O altă posibilă cauză este inversarea polilor magnetici ai Pământului. Polul Nord magnetic se apropie de punctul de nord al axei de rotaţie cu o viteză de 40 km pe an, conform unor măsurători de ultimă oră realizare de specialiştii canadieni. Această tendinţă a început încă din 1930, viteza crescând progresiv. Ne putem aştepta deci ca această viteză să crească în continuare.


Probabil că aceşti doi factori au un cuvânt de spus în oprirea mişcării Chandler, însă poate mai există şi alţii.

Situaţia prezentă este alarmantă, pentru că nu ştim la ce ne putem aştepta. Se poate presupune că urmează o nouă fază în această "piesă de teatru" pe care ne-o prezintă planeta. Probabil că va începe o nouă mişcare Chandler care va tinde să se stabilizeze. Nu ştim însă cât timp va dura această fază intermediară, şi nici ce implicaţii va avea asupra noastră.

În orice caz, putem avea în faţa noastră evidenţa profeţiei celebrului Edgar Cayce despre inversarea polilor. În anii 1930, el a afirmat că va avea loc o inversare a polilor şi un nou ciclu va începe odată cu intrarea în noul mileniu, ce poate culmina cu evenimente catastrofice pe întreaga planetă.
Se pare că ne aflăm chiar în "miezul" profeţiei, în plină desfăşurare a ei. Pentru că această oprire a mişcării Chandler nu are cum să fie definitivă, urmează deci să apară o încercare a planetei de a-şi regăsi balansul pierdut momentan. Probabil că perioada care vine se va întinde pe mai mulţi ani. Stabilizarea balansului planetar va fi însă precedată de încercări mai mult sau mai puţin "disperate" cauzate de acumularea tensiunilor interne în structura planetei. Eliberarea acestor tensiuni şi canalizarea lor spre refacerea mişcării Chandler este posibil să se facă violent.
Specialiştii care au cercetat arhivele valorilor balansului planetar au constatat că Pământul a avut o manifestare din ce în ce mai zbuciumată (din acest punct de vedere) la fiecare trecere a graficului de balans prin zona Groenlandei - Atlanticul de Nord. Cei care susţin profeţiile lui Edgar Cayce au un argument în plus acum, că s-a descoperit această zonă specială care "alimentează" balansul cu o instabilitate din ce în ce mai mare, ajungându-se în acest moment la o ieşire completă din ritmul binecunoscut de 100 de ani încoace.

Sursa: eBizar
avatar
Cerbulenco Liviu
membru academic
membru academic

Mesaje : 204
Data de inscriere : 07/04/2012
Varsta : 21
Localizare : R.Moldova,mun.Balti

Sus In jos

Re: Miscarea de rotatie a Pamantului

Mesaj  Cerbulenco Liviu la data de 17/12/2012, 14:55

Rotaţia Pământulului a fost măsurată pentru prima dată, graţie unui laser îngropat într-un buncăr subteran
Cercetătorii germani au reuşit să măsoare direct pentru prima dată mişcarea de rotaţie a planetei Terra. Pentru a efectua aceste măsurători, oamenii de ştiinţă au folosit cel mai stabil laser inelar din lume, acesta fiind amplasat într-un buncăr subteran situat în apropierea graniţei dintre Germania şi Cehia.

În urma măsurătorilor, cercetătorii au confirmat că mişcarea de rotaţie a Pământului nu este lină, ci prezintă o oscilaţie. Axa de rotaţie a Pământului nu rămâne într-o poziţie fixă faţă de suprafaţa planetei, fiind influenţată de mai mulţi factori, printre care atracţia gravitaţională a Soarelui şi a Lunii, presiunea atmosferică şi orbita eliptică pe care Terra o are în jurul Soarelui.

Laserul, la construcţia căruia se lucrează de peste 10 ani, este amplasat într-un buncăr situat la 5 metri sub pământ, pentru a nu fi influenţat de presiunea atmosferică sau de temperatura exterioară. Acesta este situat într-o cabină presurizată, care menţine laserul extrem de stabil. Pentru a putea ajunge la acest laser, oamenii de ştiinţă trebuie să traverseze un tunel de 20 de metri şi să treacă prin 5 camere izolatoare.

Momentan, laserul poate măsura oscilaţia mişcării de rotaţie a Pământului doar de-a lungul unei perioade mai mari de timp. Cercetătorii germani intenţionează să-i îmbunătăţească precizia, astfel încât acesta să poată măsura oscilaţia mişcării de rotaţie a Pământului de-a lungul unei singure zile.

"În viitor, vrem să avem posibilitatea de a coborî în subteran pentru a vedea care este viteza cu care Pământul se învârte în acel moment", a explicat profesorul Karl Ulrich Schreiber, unul din coordonatorii acestui proiect ştiinţific.

Înainte de construirea acestui laser sofisticat, orientarea axei Pământului relativ la spaţiul înconjurător era măsurată cu ajutorul a 30 de telescoape radio situate de-a lungul planetei. Acestea măsoară în fiecare zi de luni şi de joi distanţa dintre Pământ şi anumiţi quasari pentru a stabili care este înclinarea axei şi viteza de rotire a planetei noastre.
avatar
Cerbulenco Liviu
membru academic
membru academic

Mesaje : 204
Data de inscriere : 07/04/2012
Varsta : 21
Localizare : R.Moldova,mun.Balti

Sus In jos

Re: Miscarea de rotatie a Pamantului

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum