Inversiunia polilor magnetici ai Pamintului

In jos

Inversiunia polilor magnetici ai Pamintului

Mesaj  Cerbulenco Liviu la data de 19/11/2012, 17:48

Oamenii de stiinta credeau pana de curant ca inversarea polilor magnetici ai Pamantului are loc la intamplare. Cu toate acestea, o echipa de fizicient italieni a studiat mai atent la proprietatile statistice ale aparitiei acestor inversiuni in timp si au descoperit ca nu sunt intamplatoare, ci seamana cu statistica cutremurelor.

In timpul unei inversiuni a polaritatii, polul nord magnetic al Pamantului devine polul sud, si invers. In timpul ultimilor 160 de milioane de ani au avut loc sute de asemenea inversari, ultima acum 780 000 de ani. O inversare completa dureaza cateva mii de ani si are consecinte ingrijoratoare care includ punerea in dificultate a pasarilor migratoare sau a altor animale (precum rechinii) si posibila expunere a Pamantului la razele cosmice. Razele cosmice sunt in mod normal respinse de campul magnetic al Pamantului, insa in timpul inversarii, la un moment dat, campul magnetic devine zero.

Oamenii de stiinta inteleg foarte putin in ce consta efectiv mecanismul cauzal din spatele acestor inversari si pana de curand ideea cea mai raspandita era ca au loc la intamplare. Cu toate acestea, Vincenzo Carbone si colegii sai de la Universitatea Calabria au descoperit ca secventa de inversari ale polaritatii nu este descrisa de o distributie de probabilitate Poisson, specifica proceselor aleatoare, ci de o distributie L�vy - o distributie de probabilitate care caracterizeaza prezenta unor efecte de "memorie". Cu alte cuvinte, inversarile de polaritate nu sunt independente unele de celelalte, ci sunt corelate.

Un membru al echipei, Fabio Lepreti, explica: "Rezultatul inseamna ca inversarile de polaritate nu sunt evenimente intamplatoare independente unele de altele. Dimpotriva, exista un anumit grad de memorie in cadrul proceselor magnetice care dau nastere acestor inversari."

Asemenea distributii L�vy descriu fenomenele critice precum cutremurele sau fluctuatiile bursei. Cercetatorii au obtinut informatiile despre cand anume au avut loc inversiunile analizand diferite seturi de date paleomagnetice (obtinute dupa urmele lasate de inversari in roci).

Aceasta descoperire adauga fenomenul inversiunii polaritatii geomagnetice la clasa tot mai larga a fenomenelor haotice - fenomene care nu sunt aleatoare, insa par sa fie deoarece mecanismul lor intern cauzal este foarte sensibil la mici variatii. Asemenea fenomene sunt de obicei guvernate de reguli foarte simple, care atunci cand sunt reiterate pot da nastere unui comportament complex si impredictibil. Provocarea este sa gasesti care sunt aceste reguli simple. In acest caz, aceste reguli ar putea sa indice care sunt mecanismele fizice care declanseaza inversiunea polilor magnetici.
avatar
Cerbulenco Liviu
membru academic
membru academic

Mesaje : 204
Data de inscriere : 07/04/2012
Varsta : 21
Localizare : R.Moldova,mun.Balti

Sus In jos

Re: Inversiunia polilor magnetici ai Pamintului

Mesaj  Cerbulenco Liviu la data de 19/11/2012, 17:50

avatar
Cerbulenco Liviu
membru academic
membru academic

Mesaje : 204
Data de inscriere : 07/04/2012
Varsta : 21
Localizare : R.Moldova,mun.Balti

Sus In jos

Re: Inversiunia polilor magnetici ai Pamintului

Mesaj  Cerbulenco Liviu la data de 19/11/2012, 17:56

Ultima data, fenomenul a avut loc in urma cu 780.000 de ani, insa a existat o perioada in istoria Pamantului cand campul magnetic nu a suferit nicio modificare timp de 30 milioane de ani, spun cercetatorii. Desi existenta acestui fenomen ciudat a fost sesizata inca de acum un secol, pana in prezent motivele inversarii polilor au ramas un mister.

O noua ipoteza asupra originilor campului magnetic, elaborata de o echipa de cercetatori americani, ofera o explicatie posibila asupra a ceea ce pare, la prima vedere, o anomalie. “Campul magntic al Pamantului este alcatuit, de fapt, din doua campuri cu doua surse separate”, sustine Kenneth Hoffman din cadrul Universitatii din California.

Partea puternica este reprezentata de directia axului nord-sud si poate fi imaginata ca un magnet gigantic aflat in inima Pamantului. Partea slaba este cea care se afla mai aproape de suprafata.

“Campul nu este intotdeauna stabil, directia si natura curgerii se schimba, cauzand inversarea polilor. In momentul in care puterea acestuia slabeste, devine mai putin capabil sa ajunga la suprafata Pamantului, iar ceea ce vedem noi este actiunea partii mai slabe a campului”, explica Brad Singer, unul din geologii care au participat la studiu.

Cu ce ne afecteaza o astfel de eventuala schimbare
S-a calculat ca polii magnetici ai Pamantului se inverseaza odata la aproximativ 200.000 de ani, nordul devenind sud si viceversa. In mod normal, procesul dureaza 4 – 5.000 de ani dar, s-au identificat acum, pentru a doua oara, dovezi conform carora a existat o transformare de acest fel a planetei, care s-a definitivat in numai cativa ani.

Prima oara cand un indiciu al interschimbarii rapide a polilor geomagnetici a fost descoperit era in anul 1995, atunci cand prelingeri de lava bine prezervate au fost gasite la Muntele Steens, din Oregon, SUA. Cercetarile efectuate asupra rocilor de aici de catre o echipa condusa de geologul Scott Bogue de la Colegiul Occidental din Los Angeles au dezvaluit ca scurgerile de lava aveau un tipar magnetic neobisnuit. Conform acestui tipar, campul magnetic se deplasase de peste 10.000 de ori mai repede decat normal, cu sase grade pe zi. Tiparele magnetice s-au pastrat in cristalele magnetice ale lavei, formate pe masura ce aceasta s-a racit.

Dar aceste prime descoperiri au ramas controversate si multi si multi cercetatori au contestat teoria inversarii rapide a polilor. Acum, insa, Scott Bogue si Jonathan Glen de la US Geological Survey au descoperit dovezi in anticele roci de lava de pe Muntele Battle, din Nevada, ale unei a doua interschimbari in viteza, datata in urma cu aproximativ 15 milioane de ani.

Potrivit informatiilor continute de o anumita prelingere de lava din Nevada, campul magnetic s-a deplasat cu 53 de grade intr-un singur an. Lava a inceput sa se raceasca, dar a fost apoi din nou incinsa, in intervalul aceluiasi an, deoarece un val de lava proaspata s-a revarsat peste ea. Cristalele din rocile rezultate au fost remagnetizate de aceasa noua lava, indicand o deplasare de 53 de grade. Descoperirea poate insemna ca polii s-au inversat complet intr-o perioada de numai patru ani.

Potrivit unor geologi, o inversare a polaritatii este cumva de domeniul trecutului, de vreme ce campul magnetic al Pamantului s-a slabit in ultimul secol, iar ultima dislocuire stabila s-a petrecut cu 780.000 de ani in urma. Chiar daca am avea parte de o inversare super-rapida, ea tot nu ar fi sesizata de majoritatea oamenilor. Nimeni nu este sigur de motivul acestui fenomen geologic, desi multi oameni de stiinta sunt de parere ca el este conectat intr-un fel de miscarile de convectie ale fierului lichid din miezul extern al Pamantului.

Odata cu inversarea polilor magnetici ai planetei, anotimpurile si toate ciclurile naturale care depind de pozitia planetei fata de Soare sufera schimbari semnificative. In telecomunicatii, transmisii radio si aviatie va fi haos.

Animalele care migreaza vor fi bulversate si nu vor mai putea sa se orienteze. Cea mai importanta schimbare pentru om va fi cea a climei pentru ca zonele fertile s-ar putea desertiza in urmatorii ani, iar nivelul oceanului va creste.

Pe de alta parte, odata cu acest pericol, ne mai pandeste unul. Fizicienii spun ca, ipotetic, in momentul inversarii polilor magnetici, scutul magnetic din jurul Pamantului dispare pentru o perioada de timp. Asta inseamna ca suntem “dezveliti” in fata radiatiilor cosmice.

Semne ale inversarii polilor magnetici

Satelitul danez Oersted a identificat un loc de flux magnetic, la cativa kilometri sub punctul sudic extrem al continentului african. Acolo busola se roteste brusc cu 180 de grade si arata Nordul spre Sud.

Peter Olson sustine ca inversarea este inevitabila. Campul magnetic al planetei este rezultatul procesului de frecare intre straturile nucleului sau.

Alaska se pare ca avea o clima tropicala acum cateva mii de ani, sustine paleobotanistul Jack Wolfe care pune acest lucru pe seama axei de rotatie a Terrei, care nu era atat de inclinata fata de Soare.

Gauthier Hulot afirma ca in zona Atlanticului de Sud, campul magnetic este cu 30% mai slab decat pe restul Planetei.

Robert Ballard vorbeste despre realinierea particulelor de fier dintr-o zona din Austalia, confirmand ca aproximativ cu 30.000 de ani in urma campul magnetic de acolo era orientat spre sud.

Cu totii sunt de acord cu un lucru: procesul inversarii polilor magnetici ai Terrei poate dura intre 4.000 si 5.000 de ani. Asa ca oricat de repede ar incepe, oricum nu va avea loc pana cand cei nascuti astazi, vor iesi la pensie.
avatar
Cerbulenco Liviu
membru academic
membru academic

Mesaje : 204
Data de inscriere : 07/04/2012
Varsta : 21
Localizare : R.Moldova,mun.Balti

Sus In jos

Re: Inversiunia polilor magnetici ai Pamintului

Mesaj  Cerbulenco Liviu la data de 19/11/2012, 17:59


La nivel mondial se vehicuează mai multe ipoteze ale învăţaţilor despre devierea şi inplicit inversarea polilor magnetici, dintr care enunţăm următoarele:
· Pământul eliberează în spaţiu energie excesivă prin intermediul ruperilor de la nivelul crustei. În timpul relocării polilor magnetici, adică în momentul în care aceştea se închid, energia negativă se stochează în interiorul Pământului, cea ce poate genera o serie de catastrofe naturale;
· schimbarea polilor magnetici ai Pământului are loc în fiecare 11,5-12,5 mii de ani;
· unii consideră că în ultimii 4 milioane de ani au avut loc 16 inversari ale polilor şi de fiecare dată omenirea a supravieţuit.
· Alţii sunt de părerea că de-a lungul istoriei geologice câmpul magnetic al planetei noastre şi-a schimbat polaritatea mai mult de 100 de ori;
· desi polii geografici îşi păstrează poziţia, polii magnetici au suferit deja o deplasare de 200 de kilometri fiecare;
· În 1983 a fost descoperită oficial Planeta X sau Nibiru. care poate fi observată numai la Polul Sud, unde NASA a construit un telescop special;
· Pământul îşi poate schima brusc înclinaţia, dacă se va intersecta în 2012 cu misterioasa planetă X, care orbitează în jurul a doua stele şi trece pe lângă Soare o dată la 3600 de ani, fiind o planetă locuită, conform textelor sumeriene;
· unghiul polilor se poate modifica cu până la 30 de grade;
· înainte de ultima relocare, Polul Sud se afla mai la Est, în vreme ce Polul Nord era localizat în zona Himalayei.
· deplasarea polilor poate avea ca rezultat disparitia atmosferei, ceea ce atrage dupa sine răcirea planetei; arheologii au descoperit în Moldova mamuţi şi dinozauri, semn că inversiunea polilor magnetici s-a produs foarte rapid;
Cosmologii consideră că înversiunea câmpului magnetic al Pământului va aduce alte cerinţe pentru omenire, care va trece spre următoarea etapă a evoluţiei sale. Este foarte important să fim spiritual pregătiţi pentru timpurile noi. Ciclurile de schimbare de poli ai Pământului sunt ciclurile globale care influenţează soarta omenirii.
avatar
Cerbulenco Liviu
membru academic
membru academic

Mesaje : 204
Data de inscriere : 07/04/2012
Varsta : 21
Localizare : R.Moldova,mun.Balti

Sus In jos

Re: Inversiunia polilor magnetici ai Pamintului

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum