CE ANIMALUŢE CUNOAŞTEM?

Pagina 3 din 7 Înapoi  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Urmatorul

In jos

CE ANIMALUŢE CUNOAŞTEM?

Mesaj  CRISTINA.M la data de 4/2/2010, 17:59

Rezumarea primului mesaj :

CINE ŞI CE ANIMALE CUNOAŞTE?
avatar
CRISTINA.M
membru activ
membru activ

Mesaje : 67
Data de inscriere : 27/01/2010
Varsta : 25

Sus In jos


Animale pradatoare

Mesaj  andriananovac la data de 7/2/2010, 13:29

Probabil cele mai reusite pradatoare din lumea animala, acesti ucigasi inversunati si rapizi, ataca prin surprindere sau captureaza victimele dupa o goana indelungata. Printre felinele mari deosebim sase specii: leul, jaguarul, tigrul, pantera, pantera de zapada si ghepardul, care este incadrat intr-un gen aparte. Felinele au aparut pe Pamant in urma cu 25 de milioane de ani. Primul şi poate cel mai recunoscut reprezentant al lor avea colţi de peste 20 de centrimetri lungime. Aceste animale uriaşe se parecă vânau ierbivore mari, pe care le sfâşiau cu ajutorul colţilor. Între felinele menţionate există şi numeroase deosebiri. De exemplu, leul, tigrul şi pantera au obiceiul să urle, în timp ce irbisul şi ghepardul nu. Majoritatea felinelor mari se lungesc întinse pe pământ, în vreme ce pantera de zăpadă stă ghemuită în timpul hrănirii. Cu excepţia ghepardului, ghearele felinelor pot fi retractate sau scoase în funcţie de necesităţi. Toate felinele mari sunt prădătoare: pentru supravieţuire sunt nevoite să vâneze animale vii sau să caute hoituri.

Cele mai multe specii stau la pândă pentru a le vâna. În timpul vânătorii umblă în vârful labelor cu ghearele retrase, atingând solul doar cu perniţele (plantare şi palmare). De obicei se furişează cu grijă în apropierea victelor, apoi cu ajutorul muşchior puternici ai membrelor posterioare şi ai spateluise aruncă brusc asupra animalului. După ce au prins şi au doborât prada, o omoară, zdrobindu-i vertebrele cervicale printr-o muşcătură puternică, sau acoperindu-i cu gura orificiile nazale şi gura până ce animalul se sufocă. Cele mai multe feline vânează singure, în schimb leii vânează în grup – aplicând o strategie foarte eficientă.
avatar
andriananovac
membru profesoral
membru profesoral

Mesaje : 529
Data de inscriere : 18/01/2010
Varsta : 21
Localizare : Balti

Sus In jos

Animale ierbivore

Mesaj  andriananovac la data de 7/2/2010, 13:32

Ierbivorele din savana - Intinderile mari de ierburi asigura hrana erbivorelor. Aceste animale nu se incomodeaza unele pe altele, deoarece mananca plante diferite. Cele mai bune pasuni sunt cele cu iarba cruda crescuta primavara sau in anotim-pul ploios .Odata cu schimbarea anotimpurilor, multe erbivore fac migrati – calatorii lungi in cautarea hranei.
Animalele ca girafa,elefantii,rinocerii negri si unele antilope se hranesc cu frunzele copacilor sau arbustilor.Alte animale ca bovinele,zebrele si hipopotamii, rasc iarba. Elefantii ajungsi ei la frunzele din varful copacilor,in anotimpul ploios ei mananca iarba. Gazelele-girafa pot sta in doua picioare pentru a ajunge la frunze. Nici un alt copitatnu este capabil de asa ceva.
avatar
andriananovac
membru profesoral
membru profesoral

Mesaje : 529
Data de inscriere : 18/01/2010
Varsta : 21
Localizare : Balti

Sus In jos

Ursul Coala

Mesaj  andriananovac la data de 7/2/2010, 13:55

Cine este ursuletul koala ?Koala,pe numele sau stiintific PHASCOLARCTES CINEREUS este o specie arboricola care traieste in copaci , prezentand adaptari speciale la acest fel de viata. Primul koala a ajuns in Europa in 1803 si a fost adus pe continentul nostru de niste colonisti care I-au rezerve de frunze de eucalipt la bordul vasului lor.
Traieste mai mult solitar ,perechile intalnindu-se doar in timpul maturitatii saxuale.Masculuul ii face curte femelei pentru ca,in final,dupa fecundare,sa se despaeta.Femela naste un pui cam de marimea unui bob de mazare pe care il aseaza in marsupiul .Aici puiul linge mereu laptele care se scurge continuu pe partea interioara a marsupiului.Astfel micutul koala creste incetul cu incetul si dupa o vreme incepe chiar sa-si scoata capul afara.Chiar si asa ,el nu poate parasi marsupiul pana la varsta de 6 luni .Primi "pasi" ii face tot pe corpul mamei.In cazul in care se intampla ca puiul sa fie bolnav,sau chiar sa moara,mama nu se mai hraneste si nu mai misca pana cand ,in cele din urma moare si ea.

Vanatul excesiv pune sub semnul intrebarii prezenta ursilor koala in padurile Australiene,in viitorul apropiat.Si totusi nu vanatul este singura cauza a disparitiei lor. Secetele puternice,mai ales in partea de vest a continentului,care duc la aprinderea padurilor ,pun in pericol viata mai multor animale printre care se afla si cea a ursului koala.

Asadar chiar daca existenta ursuletilor este in continuare o problema,el se iveste din cand in cand printre frunzele de eucalipt, intarind ideea ca natura a cret fiinte cu adevarat deosebite!
avatar
andriananovac
membru profesoral
membru profesoral

Mesaje : 529
Data de inscriere : 18/01/2010
Varsta : 21
Localizare : Balti

Sus In jos

Ursul Coala

Mesaj  andriananovac la data de 7/2/2010, 14:00

avatar
andriananovac
membru profesoral
membru profesoral

Mesaje : 529
Data de inscriere : 18/01/2010
Varsta : 21
Localizare : Balti

Sus In jos

Soarece de cimp

Mesaj  andriananovac la data de 7/2/2010, 14:22

Cu cele 18 specii si subspecii din fauna noastra, soarecii alcatuiesc un grup de rozatoare bine reprezentat, raspindit pe intreg cuprinsul tarii, in cele mai diferite medii de viata.
cheers cheers cheers
Ce-ati zice daca intr-o zi ati vedea pe camp un soricel cu un dispozitiv electronic in spate, ca un rucsacel? Merge repede, coteste brusc, parcurge alti catva metrii� se opreste� se intoarce inapoi� Ce bine seamana cu o masinuta teleghidata. Nici nu stiti cat de aproape de adevar sunteti!
Proiectul, finantat de DARPA - directia de cercetari militare a armatei USA, a fost inspirat de evenimentele din 11 septembrie 2001 si recentele cutremure din India. Animalele au fost deseori folosite de oameni atat in lupte cat si in operatiunile de cautare si salvare. Acum insa este vorba de alceva total diferit: soricelul nostru se misca sub controlul electronic exercitat asupra creierului sau! Doi minielectrozi sunt implantati in creierul animalului in zonele in care sunt receptionate informatiile primite de la mustatile sale, niste detectori de obstacole de mare precizie. Al treilea minielectrod este implantat intr-o zona a creierului care, stimulata, ofera soricelului senzatia de placere. ROBORAT (robosoarecele in engleza) invata in 10 sesiuni de antrenament ca daca ocoleste cu success obstacolele reale sau create electronic cu ajutorul primii doi electrozi, primesc un bbzzzz de placere care este comparabil cu satisfactia resimtita in momentul gasirii unei bucati de branza, de exemplu. ROBORAT are avantajul ca beneficiaza atat de capacitatile naturale, imposibil de substituit in totalitate prin tehnica, cat si possibilitatea de a fi dirijat in anumite momente si spre anumite directii de decizia si judecata omului de la consola. Specialistii spun ca soarecii nu percep electrozii si dispozitivele implantate cu teama si animalul nu supfer nici un fel de suferinta. "Se misca in directia comandata, la capatul exercitiului fiind asteptati de rasplata electronica care le produce multumire. Ei iubesc sa faca aceste lucruri" spun specialistii implicati.
Aplicatiile sunt nenumarate: de la operatiunile de salvare in gramezile de moloz cauzate de dezastre pana la incuriunile in campurile de mine anti-personal si spiona. Disputele etice sunt pe masura: avem sau nu avem dreptul noi, oamenii, sa facem acest lucru?
Ca de fiecare data, stiinta merge inainte, cu ale ei rele si bune, lasandu-ne sa speram ca, intr-o buna zi, ne vom trezi in bucatarie un ROBORAT: "V-am adus DVD-ul care l-ati inchiriat de la noi"
avatar
andriananovac
membru profesoral
membru profesoral

Mesaje : 529
Data de inscriere : 18/01/2010
Varsta : 21
Localizare : Balti

Sus In jos

Papagalii

Mesaj  andriananovac la data de 7/2/2010, 15:09

Papagalii sunt păsări din ordinul Psittaciformes şi familia Psittacidae. Au un cioc a cărui formă este curbată, mandibula superioară are o mică mobilitate unde se fixează pe craniu. În plus papagalii au o mare capacitate craneală.

Sunt papagalii cumpăraţi ca animale domestice în multe ţări, o parte capturaţi de braconieri, asasinând adulţii în această acţiune. În timpul transportului pot muri 80% iar restul sunt vânduţi de formă clandestină.
study study study study study study study study study
Aripile acestor păsări sunt deseori tăiate de proprietari permiţând păsărilor să se plimbe în libertate prin casa sau curte.

Papagalii au nevoie de multă atenţie: mâncare, apă, spaţiu, curăţenie şi multă companie . O caracteristică importantă a domesticirii papagalilor sunt sunetele pe care le produc, imitând: salvarea, claxonul maşinilor, plânsul copiilor, chiar uneori şi televizorul. Totuşi nu toţi sunt la fel, exista papagali liniştiţi, mai puţin zgomotoşi, mai ataşaţi de stăpăni ect. Acest lucru dă posibilitatea cumpărătorului sa aleagă papagalul care se potriveşte gustului sau.

Papagalii domestici au nevoie de o alimentaţie adecvată şi variată, seminţe, de floarea soarelui , mei, şi diverse fructe.
avatar
andriananovac
membru profesoral
membru profesoral

Mesaje : 529
Data de inscriere : 18/01/2010
Varsta : 21
Localizare : Balti

Sus In jos

Papagalii

Mesaj  andriananovac la data de 7/2/2010, 15:12

avatar
andriananovac
membru profesoral
membru profesoral

Mesaje : 529
Data de inscriere : 18/01/2010
Varsta : 21
Localizare : Balti

Sus In jos

Albinele

Mesaj  andriananovac la data de 7/2/2010, 15:14

Albinele sunt insecte zburătoare, clasificate în cadrul superfamiliei Apoidea din cadrul subordinului Apocrita, care mai conţine viespile şi furnicile, cu care albinele sunt foarte înrudite. Se pot întâlni pe toate continentele, cu excepţia Antarcticii; numărul speciilor cunoscute este de aproximativ 20.000 dar probabil foarte multe care aşteaptă încă să fie descoperite.

Albinele sunt adaptate la hrănirea cu nectar şi polen, primul ca sursă de energie (din cauza conţinutului de zaharuri), al doilea ca sursă de proteine (folosit mai mult la hrănirea larvelor). Nectarul este obţinut din florile plantelor melifere cu ajutorul trompei. Albinele au antene compuse (aproape la toate speciile) din douăsprezece segmente la femele şi treisprezece la masculi. De asemenea au câte două perechi de aripi (perechea anterioară fiind mai mare). Unele caste pot avea aripi mai mici (nefuncţionale), dar nici o specie nu este lipsită de aripi.
avatar
andriananovac
membru profesoral
membru profesoral

Mesaje : 529
Data de inscriere : 18/01/2010
Varsta : 21
Localizare : Balti

Sus In jos

Albina

Mesaj  andriananovac la data de 7/2/2010, 15:15

study study
avatar
andriananovac
membru profesoral
membru profesoral

Mesaje : 529
Data de inscriere : 18/01/2010
Varsta : 21
Localizare : Balti

Sus In jos

Hipopotamul

Mesaj  andriananovac la data de 7/2/2010, 15:18

Hipopotamul este un animal cu o infatisare nu tocmai placuta. Corpul sau voluminos, completat de picioarele scurte si groase fac din acesta un animal masiv si greoi.


Caracteristice pentru acesta ar fi gura si falcile foarte mari , dintii enormi si urechile foarte mici . Interesant este faptul ca acest mamifer are o mare capacitate de a ramane o lunga perioada scufundat in apa.


Va puteti inchipui cum poate sa-si tina ochii deschisi, sa auda si sa resprire in acest timp?


Este ajutat enorm de ochi, urechi si nas, acestea fiind pozitionate aproape de crestetul capului si totodata nefiind scufundate o data cu masivul sau corp .


O alta aptitudine a hipopotamului este usurinta cu care acesta inoata, in pofida masivitatii.


Ce si cat mananca un hipopotam?


Acesta are o dieta foarte bine pusa la punct si bogata , ajungand sa manance aproape 300 kg de hrana pe zi : paie, plante acvatice etc . Pericolul vine din faptul ca acesta se hraneste doar noaptea.

Odinioara , oamenii foloseau pielea de hipopotam pentru a-si face scuturi de lupta . Astazi aceste animale sunt ocrotite, dar frecvent cad prada braconierilor.
avatar
andriananovac
membru profesoral
membru profesoral

Mesaje : 529
Data de inscriere : 18/01/2010
Varsta : 21
Localizare : Balti

Sus In jos

Iepurele

Mesaj  andriananovac la data de 7/2/2010, 15:20

Iepurele este un animal deosebit de fertil şi naşte câte 7-8 pui, câteodată chiar mai mulţi la o singură sarcină. Drept rezultat al domesticirii, iepurii de casă nu manifestă caracter sezonier în privinţa înmulţirii, însă în lunile de toamnă, în condiţiile scăderii duratei zilei, se manifestă o reducere uşoară a activităţii sexuale. Acest fapt dă posibilitatea ca, anual, de la o singură femelă (iepuroaică) să se obţină un număr de 5-6 naşteri, însumând în medie un număr de 34-40 de pui. Coeficientul ridicat de înmulţire la iepure este dat şi de perioada scurtă de gestaţie, proprie acestei specii, de numai 30-32 de zile. Femelele de iepure pot fi fecundate imediat dupa naştere, deoarece această specie combină în mod fericit sarcina şi lactaţia. Această particularitate este exploatată pe scară largă în practică. Fecundarea în termen de zece zile de la naştere se practică în sistemul de creştere intensivă, fecundarea din cea de a zecea până în cea de a douăzecea zi pentru sistemul de creştere semi-intensiv, iar după a douăzecea zi în sistemul de creştere extensivă a iepurilor. Dezvoltarea embrionară a fătului decurge de asemenea foarte repede. În cea de a 13-a - 15-a zi, embrionii au mărimea unei nuci, în cea de a 20-a zi, ei sunt aproape formaţi în întregime şi încep să capete caracterele morfologice (de formă şi aspect) specifice speciei. Femelele de iepure nasc, cel mai adesea, în timpul nopţii sau în primele ore ale dimineţii. Durata naşterii este de 15-20 de minute. Puii se nasc cu o greutate de la 45 la 80 de grame, în funcţie de rasa din care provin.
avatar
andriananovac
membru profesoral
membru profesoral

Mesaje : 529
Data de inscriere : 18/01/2010
Varsta : 21
Localizare : Balti

Sus In jos

Iepurele de casa

Mesaj  andriananovac la data de 7/2/2010, 15:22

avatar
andriananovac
membru profesoral
membru profesoral

Mesaje : 529
Data de inscriere : 18/01/2010
Varsta : 21
Localizare : Balti

Sus In jos

Furnica

Mesaj  andriananovac la data de 7/2/2010, 15:56

Furnicile sunt insecte sociale care trăiesc în colonii (muşuroaie) de până la mai multe milioane de indivizi, având o organizare a coloniilor foarte avansată pentru lumea animalelor. Fac parte din familia Formicidae, care, împreună cu familiile înrudite ale viespilor şi albinelor, aparţin ordinului Hymenoptera. Indivizii se împart în femele subfertile sau uneori sterile (lucrătoare), masculi fertili (trântori) şi femele fertile (denumite mătci sau regine)
Furnicile traiesc pe Pamant de peste 100 de milioane de ani, fiind considerata specia care a evoluat si s-a adaptat cel mai bine la conditiile aparute de-a lungul timpului in evolutia Terrei.
Sunt descoperite peste 20.000 de specii, dintre care cele mai cunoscute sunt cele negre si rosii, precum si furnicile albe, sau termitele. Sunt rude cu albinele si viespile, dovada fiind organul in forma de ac cu venin, din varful abdomenului. Fiinte sociabile, furnicile traiesc in grupuri mari, numite colonii, in care organizarea muncii este foarte bine pusa la punct. Nu degeaba sunt considerate - ca si in fabula “Greierele si furnica” - insectele cele mai harnice.
sunny sunny sunny
Ca al oricarei insecte, corpul furnicii este format din trei parti: cap, torace si abdomen. Cele sase picioare - care pornesc din torace - sunt acoperite cu perisori fini, cu care furnica isi “curata” cele doua antene din varful capului. Antenele sunt organe foarte importante pentru pipait, mirosit sau auzit si inlocuiesc functiile ochilor - multi si adunati la un loc - care sunt putin dezvoltati. De asemenea, antenele le folosesc furnicilor pentru a comunica prin atingere cu celelalte “surate” din colonie. In afara de ochi si antene, capul se termina cu un fel de “falci”, ca niste clesti, arme cu care furnica se apara de dusmani. Tot un fel de clesti - mai dezvoltati si mai ascutiti - au la fiecare picior furnicile-soldati, cele care pazesc musuroiul.
avatar
andriananovac
membru profesoral
membru profesoral

Mesaje : 529
Data de inscriere : 18/01/2010
Varsta : 21
Localizare : Balti

Sus In jos

Furnica

Mesaj  andriananovac la data de 7/2/2010, 15:57

avatar
andriananovac
membru profesoral
membru profesoral

Mesaje : 529
Data de inscriere : 18/01/2010
Varsta : 21
Localizare : Balti

Sus In jos

Jderul de Fag

Mesaj  andriananovac la data de 7/2/2010, 16:07

Similar in marime si culoare cu Jderul de Pin, Jderul de Fag are, pe gat, o pata galben- albicioasa. Cunoscut si sub numele de Jderul de piatra, este intalnit adesea in zonele aride, pietroase, in care isi sapa vizuine mici.

Este mai activ dimineata si seara, dar apare si in timpul zilei. Da nastere o singura data pe an, primavara, la 1-8 pui.

Habitat: paduri, versante pietroase ale dealurilor.

Marime: 44-54 cm, plus o coada de pana la 32 cm.

Hrana: in special mamifere mici si pasari.

El este larg raspandit in intreaga Europa, cu exceptia Insuleleor Britanice si a Nordului Scandinaviei.
avatar
andriananovac
membru profesoral
membru profesoral

Mesaje : 529
Data de inscriere : 18/01/2010
Varsta : 21
Localizare : Balti

Sus In jos

Jderul de fag

Mesaj  andriananovac la data de 7/2/2010, 16:08

avatar
andriananovac
membru profesoral
membru profesoral

Mesaje : 529
Data de inscriere : 18/01/2010
Varsta : 21
Localizare : Balti

Sus In jos

Ţestoasele

Mesaj  andriananovac la data de 7/2/2010, 16:11

avatar
andriananovac
membru profesoral
membru profesoral

Mesaje : 529
Data de inscriere : 18/01/2010
Varsta : 21
Localizare : Balti

Sus In jos

Racul

Mesaj  andriananovac la data de 7/2/2010, 16:13

Mediul de viata - Racul traieste in apele dulci ale raurilor, lacurilor si baltilor. Corpul are culoarea asemanatoare mediului de viata, verde- cafenie. Este protejat de o crusta formata din chitina si calcar. Crusta reprezinta scheletul extern, sub care se gasesc muschii. Animalele care au corpul acoperit de crusta se numesc crustacee.

Corpul racului este format din cefalotorace si din abdomen. La nivelul cefalotoracelui se gasesc : 2 perechi de antene , cu ajutorul carora racul simte mirosul si pipaie; 2 ochi compusi, formati din sute de celule vizuale. Ochii sunt situati in varful unor prelungiri, care se misca in toate directiile.

Gura este prevazuta cu falci puternice. Pe partea dorsala a cefalotoracelui se prind 5 perechi de picioare articulate : prima pereche se termina cu clesti mari si puternici,servind la prinderea hranei; perechile 2 si3 au clesti mici; ultimile 2 perechi se termina cu gheare.

Abdomenul racului este alcatuit din 7 segmente. Primele 5 poarta pe partea ventrala, cate o pereche de picioruse. Segmentul 6 prezinta lateral, cate doua piese latite care, formeaza impreuna cu segmentul 7 inotatoarea codala.
avatar
andriananovac
membru profesoral
membru profesoral

Mesaje : 529
Data de inscriere : 18/01/2010
Varsta : 21
Localizare : Balti

Sus In jos

Racul

Mesaj  andriananovac la data de 7/2/2010, 16:14

avatar
andriananovac
membru profesoral
membru profesoral

Mesaje : 529
Data de inscriere : 18/01/2010
Varsta : 21
Localizare : Balti

Sus In jos

Şopîrla

Mesaj  andriananovac la data de 7/2/2010, 16:17

avatar
andriananovac
membru profesoral
membru profesoral

Mesaje : 529
Data de inscriere : 18/01/2010
Varsta : 21
Localizare : Balti

Sus In jos

Cioara

Mesaj  andriananovac la data de 7/2/2010, 16:24

Cioara de semănătură (45 cm) nu-şi schimbă în timpul anului coloritul negru cu nuanţe roşcate al penajului, iar ca aspect nu se pot confunda cu alte specii. Are un cioc puţin încovoiat, ascuţit şi puternic. Este o zburătoare bună, putând fi uşor recunoscută după croncănit, care îşi schimbă tonul după situaţiile când pasărea este agresivă sau îşi salută perechea. Sunt păsări active ziua, putând fi văzute pe ogoare de la răsăritul soarelui până în amurg. Cuibul îl au în arbori şi trăiesc în colonii mari, zburând în stoluri, pe ogoare. Ele pot fi sedentare sau păsări migratoare în funcţie de temperaturile scăzute din regiunea unde trăiesc. Ciorile sunt monogame, cuibul fiind aşezat pe copaci, sub poduri, tufişuri. Ponta maximă constă din 9 ouă cenuşii verzui, clocite 16–19 zile de femelă, care e hrănită în acest timp de mascul. Puii stau în cuib până la vârsta de 1 lună, timp în care sunt hrăniţi de ambii părinţi. La vârsta de 1 an tineretul este apt pentru reproducţie.


Ultima editare efectuata de catre andriananovac in 7/2/2010, 16:26, editata de 1 ori
avatar
andriananovac
membru profesoral
membru profesoral

Mesaje : 529
Data de inscriere : 18/01/2010
Varsta : 21
Localizare : Balti

Sus In jos

Cioara

Mesaj  andriananovac la data de 7/2/2010, 16:26

avatar
andriananovac
membru profesoral
membru profesoral

Mesaje : 529
Data de inscriere : 18/01/2010
Varsta : 21
Localizare : Balti

Sus In jos

Furnică

Mesaj  Gabriela.Lopotenco la data de 10/2/2010, 17:41

Furnicile sunt insecte sociale care trăiesc în colonii (muşuroaie) de până la mai multe milioane de indivizi, având o organizare a coloniilor foarte avansată pentru lumea animalelor. Fac parte din familia Formicidae, care, împreună cu familiile înrudite ale viespilor şi albinelor, aparţin ordinului Hymenoptera. Indivizii se împart în femele subfertile sau uneori sterile (lucrătoare), masculi fertili (trântori) şi femele fertile (denumite mătci sau regine).

Furnicile formează colonii care variază ca mărime de la câteva duzini de indivizi la colonii foarte organizate, care pot ocupa teritorii mai mari şi pot fi constituite din milioane de insecte. Aceste colonii mai dezvoltate sunt constituite în cea mai mare parte din femele sterile ce formează grupuri de „muncitori”, „soldaţi” sau alte grupuri specializate. Aproape orice colonie cuprinde şi masculi fertili şi una sau mai multe femele fertile numite „regine”. Coloniile sunt, uneori, descrise ca superorganisme, deoarece furnicile par să opereze ca o singură entitate, muncind colectiv pentru a sprijini colonia. Numai femelele fertile şi masculii sunt înaripaţi, aceştia din urmă au numai rolul de a fecunda în zborul nupţial reginele tinere. Furnicile muncitoare sunt neînaripate fiind în general mai mici. Unele furnici au la partea posterioară a toraco-abdomenului un ac care este legat printr-un canal cu o glandă cu venin. Insectele au un sistem dezvoltat de comunicare între ele, realizat prin feromoni. În comparaţie cu alte insecte, furnicile au bine dezvoltat simţul gustului şi mirosului. Insectele au un sistem social de organizare cu repartizarea sarcinilor pe grupe de indivizi, astfel sunt grupe furnici care care caută hrana, hrănesc puietul, sau construiesc cuibul. Coloniile de furnici sunt în general foarte agresive cu vecinii lor. Furnicile au colonizat aproape toate întinderile de pământ de pe planetă. Singurele locuri care duc lipsă de furnici sunt Antarctica şi anumite insule. Furnicile trăiesc în aproape orice ecosistem şi pot forma 15–25% din biomasa animalelor terestre. Succesul lor a fost atribuit organizării lor sociale şi abilităţii de a-şi schimba habitatele sau de a se apăra. Furnicile comunică între ele şi au abilitatea de a rezolva probleme complexe. Aceste paralele cu societăţile omeneşti au fost de mult timp sursă de inspiraţie şi subiect de studiu.

În multe culturi, furnicile sunt folosite în bucătărie, medicamentaţie sau ritualuri. Totuşi, abilitatea furnicilor de a exploata resurse le aduc în conflict cu oamenii, deoarece pot deteriora plantele sau pot infesta clădiri. Unele specii, ca furnicile roşii, sunt considerate specii invadatoare, deoarece au s-au instalat în zone în care au fost introduse accidental.
avatar
Gabriela.Lopotenco
membru profesoral
membru profesoral

Mesaje : 626
Data de inscriere : 18/01/2010
Varsta : 21
Localizare : Moldova.Balti

Sus In jos

Re: CE ANIMALUŢE CUNOAŞTEM?

Mesaj  dimetra nichiforeac la data de 11/2/2010, 16:30

Maimuţa este un animal mamifer din ordinul primatelor, grupă care se subîmparte în subordinul „Anthropoidea”, „Simiae”, „Haplorhini” şi „Strepsirhini”. Omul din punct de vedere biologic este considerat primat înrudit cu maimuţa, cu care după teoria lui Darwin are un strămoş comun. Maimuţa a jucat în mitologia unor popoare un rol important, de exemplu în India, Egiptul antic, Polinezia fiind zeificat. In religia budistă, simbolul celor trei maimuţe care nu aud nu văd şi nu spun nimic, este cunoscut şi în Europa.. In mitologia romană sau mitologia greacă maimuţa este însoţitorul zeului focului Hephaistos / Vulcanus.
avatar
dimetra nichiforeac
membru activ
membru activ

Mesaje : 76
Data de inscriere : 31/01/2010
Varsta : 22

Sus In jos

Leul,regele animalelor

Mesaj  Marina Niculeac la data de 13/2/2010, 20:44

Este o specie in pericol, populatii semnificative de lei gasindu-se numai in parcurile nationale din Tanzania si Africa de Sud.
avatar
Marina Niculeac
membru academic
membru academic

Mesaje : 304
Data de inscriere : 09/02/2010
Varsta : 21

Sus In jos

Re: CE ANIMALUŢE CUNOAŞTEM?

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Pagina 3 din 7 Înapoi  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Urmatorul

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum